неделя, 5 август 2012 г.

Много спойлери от Джейн Еспенсън - сценаристка на "Имало едно време"!!!



Интервюто с Джейн е проведено от Гарет Хюс!

Гарет: Можете ли да ни преведете през работния процес на писане в шоуто? Още в началото на сезона ли се правят изборите по отношение на героите?
Джейн: Процесът на писане е доста еднотипен за едночасово шоу. Персоналът, начело с Еди и Адам започва сезона създавайки една цялостна форма с дъги към основните герои. Голяма част от специфичните истории се подразбират и грубия ред на първите епизоди е определен. След това персоналът работи върху това да "разчупи" историите една по една в детайли, което отнема около седмица или две.

Гарет: "Дълбоко в кожата" се счита за шедьовърът на сезон 1 от по-голямата част от феновете. Разбира се и аз почувствах, че това беше моментът, когато летвата беше вдигната и получихме бегъл поглед върху по-мрачна история. Бяхте ли изненадана от реакцията на епизода и "РумпБел"феномена, който го последва? 
Джейн: Може да се каже, че знаех. Аз самата също съм фен и знаех, че пиша точно това, което искам да видя. Просто го заснехме. 

Гарет: Много от епизодите на "Имало едно време" са свързани с Румпел. Той е толкова сложен герой, а Робърт е толкова добър в тази роля. Планирате ли да добавите нови нюанси в героя му в сезон 2?
Джейн: Сезон 2 ще ни позволи да закопаем дълбоко във ВСИЧКИ герои. Румпел е пълен с различни слоеве и мисля, че наистина ще се насладите на това пътуване.

Гарет: Много фенове се почувстваха така, сякаш Румпел не си е взел поука от миналото си, когато той освободи магията и я доведе в Сторибрук в края на сезон 1. Изглеждаше така, сякаш отново избира силата пред любовта. Ако всяка магия има своята цена Румпел ще я плати ли в сезон 2?
Джейн: Много герои имат такива недостатъци, че никакъв размер на поука не може да ги промени. Времето ще покаже дали Румпел ще се промени. И може би трябва да предположим, че силата и любовта трябва винаги да са с коефициенти.

Гарет: Мислите ли, че Румпел може да се спаси? Много фенове го виждат като класическия анти-герой. Вие така ли го възприемате? Защо е любимият ви герой в шоуто?
Джейн: Мисля, че всички герои могат да се спасят - ако не вярвахме в това, провалът им да се променят нямаше да е толкова трагичен, когато се случи. Да, ще кажа, че Румпел е поправим... Но значи ли това, че може да бъде поправен? Това зависи от него. Той е любимият ми герой, защото е едновременно най-забавен и най-тъжен. 

Гарет: Можете ли да ни дадете поне малка подсказка как магията ще засегне Сторибрук? Магията ще засегне ли целия свят или само определена местност? Възможно ли е герои като Ема и Хенри да се научат да използват магия?
Джейн: Не видях никакъв лилав облак да напуска града, но ще трябва да видим и да се уверим. Дори в приказния свят не всеки приказен герой може да генерира магия, така че не очаквайте искри да излизат от главата на Хенри. Все още не.

Гарет: Какво можете да ни кажете за новите герои, които ще ни представите (Капитан Кук, Аурора, принц Филип, Ланселот и т.н.)? Феновете реагираха различно на идеята за легендата на Артур включена в шоуто и проявяват здравословно любопитство за това как всички тези герои ще се сработят.
Джейн: Видяхме Пинокио тази година и Страната на чудесата, както и следи към други светове, които не е задължително да са приказни. Ясно е, че има други светове, които съдържат фантастика и измислени герои и са в непосредствена близост (като Мулан). Това, което обичам в нашето шоу е, че тези герои имат богата история на преминаване от един свят в друг, когато могат, така че може не всички да са странници един за друг. 

Гарет: Сезон 1 беше повече за пътя на Ема от отричане към това да повярва, както и осъзнаването на майчината й любов към Хенри. Какви са темите и въпросите около сезон 2 и ще продължи ли Ема класическото пътуване на героя?
Джейн: Сезон 2 си има свое пътуване, което ще бъде изяснено, когато историята се разгърне. Връзката между Ема и Хенри ще продължи да бъде решаваща, като Ема ще продължи пътуването си като спасител на хората.

Гарет: Мислите ли за ретроспекции на Ема от детството й в този момент? Феновете ще се радват да видят събитията, които са я довели до лишаване от свобода.
Джейн: Това би била почивка от нашият вече установен формат. Няма стени, които да пречат за разрушаването на формата.

Гарет: Четете ли теориите на феновете и оказват ли популярните теории влияние към събитията в сериала? Имаме един фен, който каза, че Август ще се окаже Пинокио месеци преди да излезе епизода. Достигат ли тези идеи до ушите на екипа?
Джейн: Не чета теориите на феновете, но това беше нещо, което започна по времето, когато работех върху Бъфи: дочухме, че един фен е публикувал точно нещата на към които бяхме тръгнали. Ако е имало време в което е можело да променим нещо - очевидно ние не бихме искали да разкажем предвидима история, но обикновено просто трябва да продължим по план и да се надяваме, че няма твърде много хора да пускат спойлери и неща, които се предполага, че ще бъдат изненадата. Оставихме много следи за Пинокио, така че не е шок за мен, че хората са се досетили. Ако нямаше толкова много подсказки, тогава откритието щеше да се счита за случайно, така че не бихте искали това. Мисля, че откритието за Август проработи точно както искахме.

Това не е цялото интервю с Джейн Еспенсън, а частта от него, която засяга "Имало едно време"!

**** Превод: Ахинора Бориславова 
Моля ако използвате този превод посочете източника! Уважавайте труда на преводача!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар